Er werd nu door de kiesraad (ministerie van Binnenlandse Zaken) een Europese aanbesteding gedaan voor nieuwe software. Uiteindelijk sleepte IVU uit Berlijn de order in de wacht. Het werd een kind met een waterhoofd met (volgens IVU) 256 + 182 MB schijfruimte. Alles moest "open source" zijn. Alle gemeentes moesten nu een soort verkiezingsdocument maken. Dat werd als gewichtig gepresenteerd. Het bevat nauwelijks meer dan de verkiezingsdatum, de naam van de gemeente en een lijstje toegelaten partijen.
Deze "ondersteunende software verkiezingen" (OSV) heeft € 1.578.265 gekost zonder BTW. Dat bedrag is wel inclusief meerjarig beheers-, onderhouds-, helpdesk- en urgentieservicekosten. Zie link voor de overeenkomst tussen kiesraad en IVU.
Desgevraagd deelde de kiesraad mij mede:
Ik heb begrepen dat onze softwareleverancier inmiddels contact met u heeft gezocht (feitelijk anderom, Hylke) over uw e-mail en aan u uitgelegd heeft dat de kandidaatstellingssoftware voor partijen (programma 1) onderdeel uitmaakt van een groter geheel aan programma’s. De software is om deze reden wellicht wat omvangrijker lijkt dan u zou verwachten. Als politieke partijen gebruik van OSV maken dan kan het aangemaakte bestand behorende bij de fomulieren bij de gemeente (hoofdstembureau en centraal stembureau) worden ingelezen. Dit scheelt verderop in de verkiezingsketen veel werk, zowel wat betreft invoer- als controlewerk. De software dient daarnaast te voldoen aan de eisen die door de staatssecretaris gesteld zijn, zo moet het bijvoorbeeld open source zijn, moet er gebruik worden gemaakt van open standaarden en moeten er verschillende maatregelen zijn getroffen om zowel de authenticiteit van de programmatuur als de daarin opgenomen gegevens te kunnen waarborgen.
Het Excel-sheet kan hierbij worden gedownload. Graag kreeg ik op- en aanmerkingen. Mail: Hylke ten Cate. Mijn help-service is voorlopig gratis.
Dit Excel-sheet bepaalt de uitslag niet. Dat doet de OSV-software wel. Maar ook dat is niet echt moeilijk en zou ook nog wel met een Excel-sheet kunnen.
Op 20 januari 2010 had ik naar aanleiding van dat artikel een op zich plezierig gesprek bij de kiesraad. Bij de ontwikkeling was onvoldoende rekening gehouden met de duizenden lokale afdelingssecretarissen. Ook had men ervoor gekozen, de tabel uit formulier H1 niet direct converteerbaar te maken.
Mijn suggestie om de formulieren H4 en H9 zoveel mogelijk op een A4-tje afdrukbaar te maken werd als nuttig ervaren.
Wel bleken we beide een omissie gezien te hebben bij artikel P4 van de kieswet. Daar wordt voorgeschreven eerst de uitslag te berekenen zonder lijstverbindingen en daarna de partijen te schrappen uit lijstverbindingen, die niet op eigen kracht een zetel zouden hebben gehaald. Niet voorzien in de wet is de mogelijkheid, dat voor het toekennen van de laatste restzetel voor de situatie zonder lijstverrbinding loting nodig zou kunnen zijn.
Uiteraard beoogde de OSV-software meer dan het invoeren van kandidatenlijsten. Het loopt tot en met het versturen van benoemingsbrieven en houdt rekening met lijstuitputting. Niettemin blijf ik van mening, dat die software niet zo veel had hoeven kosten, zelfs als rekening gehouden was met m.i. overdreven eisen van de staatssecretaris.
Versie 17 maart 2010